Sepsa (inaczej posocznica) to zespół objawów spowodowanych gwałtowną reakcją organizmu na zakażenie. Może prowadzić do niewydolności wielonarządowej, stanowiącej bezpośrednie zagrożenie życia.
W skali globalnej sepsa dotyka 20-30 milionów pacjentów rocznie, z czego ponad 6 milionów przypadków zachorowań notuje się u noworodków i małych dzieci. W Polsce z powodu sepsy umiera rocznie ponad 25 000 chorych. Nie jest jednak chorobą zakaźną. Można natomiast zarazić się bakteriami, wirusami lub grzybami, a te przy sprzyjających okolicznościach mogą być odpowiedzialne za rozwój sepsy. Wśród bakterii, poza meningokokami, sepsę mogą wywoływać m. in.: gronkowce, pneumokoki, paciorkowce, E. coli, wśród grzybów – Candida albicans, a wśród wirusów - wywołujące gorączki krwotoczne.
Objawy sepsy to zazwyczaj gorączka, ból gardła i mięśni, osłabienie, przyśpieszone bicie serca i oddech. Może również być obserwowana – obniżona temperatura ciała (poniżej 36°C), spadek ciśnienia, duszności. Gdy zakażenie się rozszerza, objawy szybko narastają. Bardzo charakterystyczna jest drobna wysypka – czerwona bądź sinawa, na kończynach i tułowiu – która nie blednie pod wpływem ucisku. Pojawiają się także zaburzenia krzepnięcia krwi, zatrzymanie wydzielania moczu, nudności i wymioty – zależnie od tego, które narządy zostały zaatakowane.